15 octombrie: Alba Iulia, scena perfectă pentru „Duelul viorilor”. Sunteți așteptați un concert de excepție ca să aflați răspunsul la întrebarea „Stradivarius sau Guarneri?”

Mircea Trifu

viori-duelRivalitatea dintre Stradivarius și Guarneri este, poate, una dintre cele mai frumoase lupte din toate timpurile. Pentru că ea a dat naștere sunetului minunat al viorilor, întotdeauna întrecerea având ca scop obținerea celei mai frumoase experiențe muzicale. Orice mare violonist își perfecționeaza tehnica și interacționează într-un mod special cu instrumentul atunci când cântă pe asemenea bijuterii. Astfel, ideea de duel s-a transformat într-o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, numele sonore ale instrumentelor trecând pe planul doi și fiind apreciate mult mai mult calitatea interpretării, sensibilitatea și dăruirea artiștilor. 

„Sunt convinsă că au avut un succes nemaipomenit şi ca au mângâiat multe inimi. Sunt foarte mândră ca sunt ai noştri.” „Vin la Duelul Viorilor încă de la început, de la prima ediţie şi este extraordinar de fiecare dată. Viorile sună minunat, dar meritul este al lor”. „Sunt trei muzicieni care pur şi simplu te lasă fără suflu. A fost cea mai mare bucurie a acestei toamne pentru mine”, spuneau spectatorii la finalul ediției din 2015.

duelul-viorilorRepertoriul ales de această dată alcătuiește un program pe care l-am putea numi ‘’Best Of Duelul Viorilor’’. Cei doi violoniști au ales să revină în fața publicului cu cele mai aplaudate piese din edițiile anterioare, o ofertă muzicală de neratat, cu frumoase pagini din literatura pentru vioară și pian, care le vor pune în valoare măiestria stilistică, virtuozitatea, tehnica, dar și sensibilitatea și dăruirea. Cu siguranţă publicul va aprecia, pe lângă prestația interpreţilor, şi sunetul ambelor viori – Stradivarius ”Pachoud”, pe care cântă Liviu Prunaru, dar și Guarneri del Gesu, pe care cântă Gabriel Croitoru (care este pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află), viori care poartă cu ele, la rândul lor, poveşti excepţionale care pot fi descoperite pe site-ul www.duelulviorilor.ro.

Deja tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional ”DUELUL VIORILOR”,  un proiect Radio România, își continuă extraordinarul traseu. În acest an, după ce vor străbate țara, oferind melomanilor o experiență de neuitat, in perioada 4-15 octombrie, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, împreună cu pianistul Horia Mihail vor ajunge pe una dintre cele mai mari și prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York (2 decembrie). Acestă recunoaștere, și de ce nu, validare a valorii muzicienilor și a proiectului, vine după succesul primelor cinci ediții, răsplătit atât pe scenele din țară cât și pe alte scene europene cu aplauze îndelungi oferite de publicul care a umplut sălile de concert.

Concertul “Đuelul Viorior” este oferit de Municipiul Alba Iulia în parteneriat cu Radio România în cinstea zilei de 15 Octombrie – Ziua Încoronării. Concertul va avea loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia sâmbătă 15 octombrie începând cu ora 19.00. Accesul este gratuit, pe bază de invitații ce sunt disponibile la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor. 

PROGRAM:

GABRIEL CROITORU – vioară & HORIA MIHAIL – pian

  1. de Sarasate:Zapateado 
  2. Moszkowski:Guitarre
P. de Sarasate:Melodii lăutărești, op. 20
  3. Şostakovici:Vals din Suita a II-a de jazz

LIVIU PRUNARU – vioară & HORIA MIHAIL – pian

  1. Smetana:Patria mea
  2. Wieniawski:Poloneza briliantă nr. 1 în re major, op. 4
  3. Raff:Cavatina
  4. Hubay:Scene de la Csárda – Hejre Kati, nr. 4 op. 32

LIVIU PRUNARU – vioară & GABRIEL CROITORU – vioară & HORIA MIHAIL – pian

  1. Beriot:Grand duo, pentru două viori
  2. Piazzolla: Iarnadin Anotimpurile la Buenos Aires(pentru două viori şi pian)
  3. Şostakovici:5 Melodii (pentru două viori şi pian)

 

 

Banner USR plus
Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 22545 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*