14 septembrie: La Alba Iulia va avea loc premiera națională a filmului documentar „BASARABIA”

Sâmbătă, 14 septembrie 2019, începând cu ora 15.00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, va avea loc premiera națională a filmului documentar „BASARABIA”, realizat cu sprijinul popular de pe ambele maluri ale Prutului. Filmările au început pe data de 1 Decembrie 2016, la Chișinău, și au continuat până în noiembrie 2018, cu finalizarea post-producției anul acesta, 2019, an în care se împlinesc 101 ani de la Declarația de Unire cu România a Sfatului Țării din Basarabia.

Filmul “BASARABIA” prezintă o radiografie a istoriei și geografiei spirituale a Basarabiei. O investigație a trecutului zbuciumat prin care au trecut, românii de dincolo de Prut. Este un film documentar-artistic, independent, despre suferință, traume, dar și despre puterea Ființei de a se manifesta, în candoarea supraviețuirii, în bucuriile simple, dar triumfătoare, plenare și firești ale vieții.

În film, sunt intervievați istorici de prestigiu și personalități culturale de pe ambele maluri ale Prutului; sunt intervievați supraviețuitori și martori ai unor evenimente istorice; sunt întrunite documente inedite; sunt realizate filmări artistice; sunt convocate elemente ale folclorului și ale tradiției. Producția filmului se sprijină și pe protocoalele de colaborare, în documentarea și cercetarea științifică, semnate și realizate cu Asociația ,,Despărțământul ASTRA” Câmpia Turzii, cu Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, cu Centrul de Cultură şi Istorie Militară și cu Muzeul Militar din Republica Moldova, cu Academia de Științe a Moldovei.

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21839 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*