14-20 august: Subunitățile ISU Alba au intervenit pentru stingerea a șapte incendii pe raza județului

Garda de intervenție Sebeș a intervenit marți, în loc. Petrești, pe str. Energiei, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un transformator electric. Pompierii militari au acționat cu o austospecială de intervenție, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Șebeș. Ca urmare a acestui incendiu, au ars transformatorul electric și ulei din interiorul acestuia. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 1.000.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 4.000 lei.Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă solicitarea transformatorului.

Garda de intervenție Blaj a intervenit vineri, în municipiu pe str. Aleea Viitorului, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, proprietatea lui B.V. Pompierii militari au acționat cu o austospecială de intervenție. Ca urmare a acestui incendiu, au ars compartimentul motor, instalația electrică și alte componente ale autoturismului. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 5.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 8.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă defectarea pe timpul exploatării.

Stația de pompieri Câmpeni a intervenit vineri, în loc. Prelunca, com. Horea pe str. Principală, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o șiră de fân. Pompierii militari au acționat cu două austospeciale de intervenție. Ca urmare a acestui incendiu, au ars aproximativ 7.000 de kg de fân. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 1.100 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 10.050 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un trăsnet. 

Garda de intervenție Blaj a intervenit vineri, în loc. Mănărade pe str. Principală, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (șură), proprietatea lui M.V. Pompierii militari au acționat cu două austospeciale de intervenție și o ambulanță SMURD. Ca urmare a acestui incendiu, au ars anexa gospodărească confecționată din lemn pe o suprafață de aproximativ 20 mp, învelitoarea din țiglă pe o suprafață de aproximativ 40 mp și circa 1.000 kg de fân. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 10.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 4.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă folosirea intenționață a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. 

Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit vineri noaptea, în  municipiu pe str. Nicolae Bălcescu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unui tunel din șanțurile cetății. Pompierii militari au acționat cu o austospecială de intervenție. Ca urmare a acestui incendiu, au ars două tomberoane aflate în interiorul tunelului. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă fumatul în locuri nepermise. 

Garda de intervenție Blaj a intervenit sâmbătă, în municipiu pe str. Plopilor, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unei case de locuit, proprietatea lui M.H. Pompierii militari au acționat cu o austospecială de intervenție. Ca urmare a acestui incendiu, au ars un pat și un geam termopan. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 150.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 1.500 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă acțiunea unor persoane iresponsabile. 

Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit duminică, în municipiu pe str. Izvorului, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 8.000 mp, afectând gardul de lemn. Pompierii militari au acționat cu două austospeciale de intervenție. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 1.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 150 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc deschis în spații deschise.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea  consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.  Din  acest motiv, cunoaşterea  şi  respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare,  constituind  în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoştiinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În  vederea  realizării  igienizării  terenurilor  prin  ardere,  cetăţenii  au obligaţia  de  a  solicita  şi  obţine,  de  la  autorităţile competente, următoarele documente:

Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie

-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor. 

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3000-6000 lei persoanelor fizice şi 2500050000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

Echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit, în perioada 14-20.08.2018, la 124 de solicitări medicale.

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 18860 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*