10 – 16 octombrie: Sunteți așteptați la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional „Povești”, de la Alba Iulia. Toate detaliile, în articol!

festivalul-de-teatru-povestiÎn Alba Iulia, octombrie înseamnă teatru. Pentru al unsprezecea an la rând, Festivalul Internațional de Teatru „Povești” aduce, în cealaltă capitală, teatrul în toate formele sale: spectacole, ateliere, dezbateri, conferințe, expoziții și carte de teatru. Vor fi șapte zile de evenimente teatrale, dedicate în mod declarat și exclusiv publicului larg.

Structura festivalului rămâne cea pe care o cunoașteți deja – spectacole pentru copii în prima parte a zilei și spectacole pentru tineri şi adulţi, începând cu orele serii, ceea ce confirmă încă o dată adresabilitatea generoasă a festivalului. Ca în fiecare an, programul include spectacole de teatru non-verbal, verbal sau intens verbal, de animaţie pentru adulţi, de teatru-dans, de coregrafie, de teatru cu elemente de clovnerie şi divertisment explicit, aşadar o oferă variată de nuanţe şi limbaje scenice, pentru cât mai multe gusturi. Dintre titluri menționăm Efecte colaterale al lui Vlad Zamfirescu, Svejk al lui Alexandru Dabija, Vanilla Skype al lui Cătălin Ștefănescu, Vivaldi și anotimpurile de Gigi Căciuleanu, The House al Sofiei Krog, din Danemarca sau Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice, al Marianei Cămărășan. Spectacolele festivalului, 18 în total, sunt producții atât din România (București, Oradea, Târgu Mureș, Galați, Brașov, Craiova), cât și din străinătate (Danemarca, Serbia, Republica Moldova). Cât despre numele mari care vor da greutate afișului de festival şi, fireşte, care vor garanta umplerea rapidă a sălilor, îi pomenim aici pe Gigi Căciuleanu, Marcel Iureș, Pavel Bartoș, Dorina Lazăr, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Gheorghe Ifrim și Lamia Beligan.

2-teatruPe lângă oferta de spectacole, festivalul va conţine câteva momente speciale, care nu sunt teatru dar care sunt în directă relație cu teatrul. Unul dintre ele va avea loc joi, 13 octombrie, la ora 20.00, la Framm’s şi se va numi Nicu Alifantis – FaceCarte & Madame Mon Amour, în cadrul căruia va avea loc o lansare de carte și de album muzical. Un alt eveniment major e conferința de sâmbătă, 15 octombrie, ora 16.00, în Aula Universității „1 Decembrie 1918”, susținută de către Slobodan Markovic, directorul Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii din Subotica, Serbia. Invitatul ne va vorbi despre avantajele, dificultățile și provocările organizării unui festival de teatru. De asemenea, un moment esențial în festival îl va constitui conferința De ce să mergem la teatru?, dedicată adolescenților. Conferința va avea loc în fiecare zi, de marți până vineri, la ora 11.00, prin rotație într-unul din următoarele patru licee din Alba Iulia: Colegiul Militar Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, Liceul de Arte „Regina Maria” și Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”.

3-teatruÎn plus, în fiecare zi spectatorii vor răsfoi ziarul festivalului. Așa cum știți deja, festivalul are propriul său jurnal, intitulat „Poveşti”, în care veți putea găsi cronici, interviuri, articole de specialitate, articole de opinie, pamflete, caricaturi şi fotografii de festival. De asemenea, fiecare zi va începe cu celebra „Cafea cu tâlc”, în Clubul festivalului (Art Cafe), unde spectatorii și presa se vor putea întâlni cu artiștii din festival. Clubul festivalului e, totodată, spaţiul neconvenţional, „de culise” al evenimentului, în care jurnaliştii au ocazia să-i intervieveze pe artişti. Festivalul conține, în același timp, expoziţii (de costume elisabetane, de fotografii de festival și, nu în ultimul rând, de planșe arhitecturale pentru reabilitarea Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia) și tradiționalele ateliere de teatru (de scenografie, condus de Alina Herescu și de mânuire marionete, condus de Nuți și Sorin Dorobanțu).

4-teatruFestivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” Alba Iulia este organizat de către Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. Este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba, purtând cu mândrie numele „Poveşti”, un nume simplu și atrăgător ca eveniment, care place și, totodată, care exprimă însăși ideea de teatru. Prin denumire şi conţinut, festivalul acoperă atât așteptările copiilor, cărora le este dedicată fiecare dimineață de festival, cât și gusturile adulţilor, cu deschidere simultană către canonic şi neconvenţional.

Info bilete:

Pentru ediţia cu numărul XI a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, care se va desfăşura între 10 – 16 octombrie 2016, biletele s-au pus în vânzare în următoarele puncte:

– la Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, între orele 09.00 – 17.00, luni-vineri

– la Casa de Cultură a Sindicatelor, între orele 08.00 – 19.00, luni-vineri

– online, pe www.biletmaster.ro

Spectacole pentru tineri și adulți

Preț bilet întreg: 18 lei

Preț bilet redus pentru elevi, studenți și pensionari: 15 lei

Spectacole pentru copii

Preț bilet întreg (copii și părinți): 5 lei

Spre deosebire de anii trecuți, nu se vor mai pune în vânzare abonamente.

  • Este ediția a XI-a și se desfăşoară între 10 – 16 octombrie 2016, fiind extinsă, ca și anul trecut, la şapte zile de evenimente.

 Este o marcă a Consiliului Județean Alba, numărând șapte ani de existență a logo-ului și a numelui festivalului. Festivalul e organizat de către Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. 

  • Ca și la celelalte ediții, structura festivalului este împărţită în două secţiuni principale. În prima parte a zilei vor fi spectacole de teatru dedicate copiilor, iar seara vor avea loc spectacole pentru tineri și adulți.

 

  • Au fost pregătite zece locații pentru desfășurarea momentelor din festival: Teatrul de Păpuși „Prichindel”, Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa de Cultură a Studenților, Art Cafe, Framm’s, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Colegiul Militar Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, Liceul de Arte „Regina Maria” și Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”. 
  • Spectacolele, în total 18, sunt producții atât din România (București, Oradea, Târgu Mureș, Galați, Brașov, Craiova), cât și din străinătate (Danemarca, Serbia, Republica Moldova). Cât despre numele mari ce vor veni la festival, îi menţionăm pe Gigi Căciuleanu, Marcel Iureș, Pavel Bartoș, Dorina Lazăr, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Gheorghe Ifrim și Lamia Beligan.
  • Festivalul va conţine câteva momente speciale, care nu sunt teatru dar care au directă legătură cu teatrul. Unul dintre ele va fi joi, 13 octombrie, la ora 20.00, la Framm’s şi se va numi Nicu Alifantis – FaceCarte & Madame Mon Amour. Un alt eveniment major e conferința de sâmbătă, 15 octombrie, ora 16.00, în Aula Universității „1 Decembrie 1918”, susținută de Slobodan Markovic, care va vorbi despre dificultățile și provocările organizării unui festival. De asemenea, un moment esențial în festival îl va constitui conferința De ce să mergem la teatru?, dedicată adolescenților. Conferința va avea loc în fiecare zi, de marți până vineri, la ora 11.00, prin rotație în patru din liceele Alba Iuliei. 
  • Ca în fiecare an, festivalul va beneficia de propriul ziar, intitulat „Poveşti”, în paginile căruia vor fi publicate cronici, interviuri, articole de specialitate, articole de opinie, pamflete, caricaturi şi fotografii de festival. Ziarul va fi distribuit la fiecare locaţie de spectacol. 
  • Fiecare zi de festival va începe cu tradiționala „Cafea cu tâlc”, în Clubul festivalului (Art Cafe), de la ora 12.00, unde presa se va putea întâlni cu artiștii din festival. Clubul festivalului este, de asemenea, spaţiul neconvenţional, „de culise” al evenimentului, în care jurnaliştii vor putea să-i intervieveze pe artişti şi pe organizatori. 
  • Festivalul conține, de asemenea, ateliere de scenografie și de mânuire marionete, care au suscitat, deja, interesul a mulți tineri participanţi.

PROGRAMUL FESIVALULUI:

LUNI, 10 OCTOMBRIE 2016

10.00 STAN BOLOVAN – SPAIMA ZMEILOR, regia Maria Mierluț

Teatrul Regina Maria, Trupa ARCADIA Oradea

           Casa de Cultură a Studenţilor

           Spectacol pentru copii / 55 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă

Club Festival (Art Cafe)

17.00 JOACĂ + MARIONETE = SPECTACOL

          Coordonatori: Nuți și Sorin Dorobanțu, actori mânuitori

Atelier de mânuire marionete / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

17.30 FORME DE EXPRESIE VIZUAL-TEATRALE

          Coordonator: Alina Herescu, scenograf

Atelier de scenografie / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

18.30 COSTUME ELISABETANE

Vernisaj expoziție UNATC „I.L.Caragiale“- București

Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor / 30 min.

19.00 EFECTE COLATERALE, regia Vlad Zamfirescu

Teatrul NOTTARA București

Casa de Cultură a Sindicatelor

          Spectacol pentru tineri şi adulţi / 160 min. / 14 +

MARȚI, 11 OCTOMBRIE 2016

10.00, 11.00 ELEFĂNȚELUL CURIOS, regia Gavril Cadariu

Teatrul pentru Copii și Tineret ARIEL Tg. Mureș

Casa de Cultură a Studenţilor

Spectacol pentru copii / 55 min.

11.00 DE CE SĂ MERGEM LA TEATRU?

Colegiul Militar Național „Mihai Viteazul” Alba Iulia

          Conferință pentru adolescenți / 45 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă

Club Festival (Art Cafe)

12.30   REGIZORI CONTEMPORANI AI TEATRULUI EUROPEAN, autori: Maria M. Delgado, Dan  

           Rebellato

Lansare de carte, Editura TRACUS ARTE

Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 JOACĂ + MARIONETE = SPECTACOL

          Coordonatori: Nuți și Sorin Dorobanțu, actori mânuitori

Atelier de mânuire marionete / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

17.00 FESTIVALUL PRIN OBIECTIVUL CAMEREI

Vernisaj expoziție foto Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii din Subotica, Serbia

Framm’s / 30 min.

17.30 FORME DE EXPRESIE VIZUAL TEATRALE

          Coordonator: Alina Herescu, scenograf

Atelier de scenografie / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

19.00 SVEJK, regia Alexandru Dabija 

Teatrul ODEON București

Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 130 min.

MIERCURI, 12 OCTOMBRIE 2016

11.00 CENUȘĂREASA, regia Ciprian Huțanu

Teatrul de Păpuși GULLIVER Galați

Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru copii / 60 min.

11.00 DE CE SĂ MERGEM LA TEATRU?

Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia

          Conferință pentru adolescenți / 45 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă

Club Festival (Art Cafe)

12.30   COSTEL CONSTANTIN, UN ACTOR PRINTRE ROLURILE SALEautor Ioana Bogdan

Lansare de carte, Editura RAO

Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

13.00 PROFU’ DE FRANCEZĂ, regia Felicia Dalu

Universitatea de Arte Tg. Mureș

Casa de Cultură a Studenților

          Spectacol pentru adolescenți / 120  min.

17.00 JOACĂ + MARIONETE = SPECTACOL

          Coordonatori: Nuți și Sorin Dorobanțu, actori mânuitori

Atelier de mânuire marionete / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

17.30 FORME DE EXPRESIE VIZUAL TEATRALE

          Coordonator: Alina Herescu, scenograf

Atelier de scenografie / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

17.30 POVEȘTI ÎNTR-UN SPAȚIU NOU

Expoziţie planșe arhitecturale pentru reabilitarea Teatrului de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

Casa de Cultură a Studenților

18.00 PARAVAN. DOUĂ TELEFOANE, regia Matei Lucaci-Grunberg

Asociația JAMAIS VU București

Casa de Cultură a Studenților

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 75 min.

20.00 VANILLA SKYPE, regia Cătălin Ștefănescu

Teatrul ACT București

Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 120 min. / 16 +

JOI, 13 OCTOMBRIE 2016

11.00 AVENTURILE LUI CHILLI RAMIREZ, regia Attila Vizauer

Teatrul pentru Copii ARLECHINO Brașov

Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru copii / 50 min.

11.00 DE CE SĂ MERGEM LA TEATRU?

Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia

          Conferință pentru adolescenți / 45 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă

Club Festival (Art Cafe)

12.30 CU BIRLIC, RÂZÂND PRINTRE LACRIMI

Lansare de carte, Editura BUNA VESTIRE

Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 JOACĂ + MARIONETE = SPECTACOL

          Coordonatori: Nuți și Sorin Dorobanțu, actori mânuitori

Atelier de mânuire marionete / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

17.30 FORME DE EXPRESIE VIZUAL TEATRALE

          Coordonator: Alina Herescu, scenograf

Atelier de scenografie / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

18.00 VIVIEN LEIGH – ULTIMA CONFERINȚĂ DE PRESĂ, regia Liana Ceterchi

Teatrul EXCELSIOR București

Casa de Cultură a Studenților

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 80 min. / 16 +

20.00 NICU ALIFANTIS – FaceCarte & Madame Mon Amour

Lansare de carte și CD

Framm’s / 60 min. 

VINERI, 14 OCTOMBRIE 2016 

11.00 POVESTE DESPRE HANSEL ȘI GRETEL, regia Geo Dinescu, Marin Fagu, Mugur Prisăcaru

Teatrul pentru Copii şi Tineret COLIBRI Craiova

Casa de Cultură a Studenților

          Spectacol pentru copii / 45 min.

11.00 DE CE SĂ MERGEM LA TEATRU?

Colegiul HCC

          Conferință pentru adolescenți / 45 min.

 12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă

Club Festival (Art Cafe)

12.30 CASA CU PISICĂ LA FEREASTRĂ, autor Mioara Pop

Lansare de carte, Editura ȘCOALA ARDELEANĂ

Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 JOACĂ + MARIONETE = SPECTACOL

          Coordonatori: Nuți și Sorin Dorobanțu, actori mânuitori

Atelier de mânuire marionete / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

17.30 FORME DE EXPRESIE VIZUAL TEATRALE

          Coordonator: Alina Herescu, scenograf

Atelier de scenografie / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

18.00 UN MINUT DE DANS SAU UFF!!!, regia Gigi Căciuleanu 

Fundația ART PRODUCTION București

Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 65 min.

19.30 VIVALDI ȘI ANOTIMPURILE, regia Gigi Căciuleanu 

Teatrul Național Tg. Mureș

Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 80 min.

SÂMBĂTĂ, 15 OCTOMBRIE 2016

 11.00 OMUL DE ZĂPADĂ CARE VOIA SĂ ÎNTÂLNEASCĂ SOARELE, regia Ioan Brancu

Teatrul de Animație ȚĂNDĂRICĂ București

Casa de Cultură a Studenților

          Spectacol pentru copii / 60 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă

Club Festival (Art Cafe)

12.30 DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN, autor Eric-Emmanuel Schmitt

Lansare de carte, Editura HUMANITAS

Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

16.00 CUM ORGANIZĂM UN FESTIVAL?

Conferință susținută de Slobodan Markovic

Directorul Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii Subotica – Serbia

Aula Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia / 60 min.

17.00 JOACĂ + MARIONETE = SPECTACOL

          Coordonatori: Nuți și Sorin Dorobanțu, actori mânuitori

Atelier de mânuire marionete / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

17.30 PREZENTARE ATELIER: FORME DE EXPRESIE VIZUAL TEATRALE

          Coordonator: Alina Herescu, scenograf

Atelier de scenografie / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

19.00 DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN, regia Chris Simion

Compania D’AYA & Teatrul METROPOLIS București

Casa de Cultură a Studenților

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 90 min.

DUMINICĂ, 16 OCTOMBRIE 2016

11.00 CÎNTĂ, GREIERE!, regia Gabriela Lungu

Teatrul Municipal de Păpuşi GUGUŢĂ Republica Moldova

Casa de Cultură a Studenților

Spectacol pentru copii / 45 min.

12.00 PREZENTARE ATELIER: JOACĂ + MARIONETE = SPECTACOL

          Coordonatori: Nuți și Sorin Dorobanțu, actori mânuitori

Atelier de mânuire marionete / Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia

13.00 CAFEAUA CU TÂLC

Conferinţă de presă

Club Festival (Art Cafe)

17.00 THE HOUSE, regia Sofie Krog, David Faraco

Sofie KROG Teater Danemarca

Casa de Cultură a Studenților

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 55 min.

19.00 EFECTUL RAZELOR GAMMA ASUPRA CRĂIȚELOR LUNATICE, regia Mariana Cămărășan

Teatrul Tineretului METROPOLIS București

Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 120 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 21773 Articles
E-mail: office@proalba.ro Telefon: 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*