1 Decembrie 2018: Drumul simbolic al sebeșenilor spre Cetatea Marii Uniri

În urmă cu un secol, Sebeşul s-a numărat printre localităţile implicate activ în mişcarea naţională românească; în toamna anului 1918 a reuşit performanţa colectării celor mai multe adeziuni în favoarea Unirii (2422), organizării celei mai mari delegaţii care a luat parte la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia şi compunerii celebrului „Imn al Unirii” (de către sebeşanul Ioan Băilă). Tot în preajma Sebeşului, la Lancrăm, pe drumul de întoarcere de la Alba-Iulia, în seara lui 1 Decembrie 1918, cei care tranzitau localitatea au fost martorii naşterii celebrei expresii „Traiască România dodoloaţă!”, consemnată cu atât de multă atenţie de Lucian Blaga în paginile volumului său autobiografic, Hronicul şi cântecul vârstelor.

Îmbrăcând haine de sărbătoare, cu mic, cu mare, pe un frig năpraznic, dar cu multă căldură în suflete, însoţiţi de delegaţii oraşelor înfrăţite şi ai localităţilor învecinate (Săsciori, Şugag, Câlnic, Cut, Gârbova, Doştat, Daia Română, Pianu, Vinţu de Jos), sebeşenii au retrăit atmosfera de la 1 Decembrie 1918. În cinstea celor care au contribuit la realizarea Marii Uniri, a fost refăcut, în mod simbolic, drumul delegaţiei Sebeşului spre cetatea Alba-Iuliei.

În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 2018, după un scurt moment de rugăciune, consumat în faţa Bisericii „Învierea Domnului”/Biserica Mare, primind binecuvântarea preoţilor, în frunte cu primarul Dorin Nistor, sebeşenii au pornit spre Alba-Iulia, fiind acompaniaţi de Fanfara din Petreşti.

Pentru a retrăi simţămintele celor care au fost martori ai naşterii celebrei sintagme „Trăiască România dodoloaţă!”, drumul a continuat cu o oprire la Casa Memorială „Lucian Blaga” Lancrăm. Situată în inima bătrânului Lancrăm, pe „uliţă veche”, între cetatea Sebeşului şi cea a Bălgradului, bătrâna casă a familiei Blaga reprezintă un punct de reper, un centru al meditaţiei, al contemplării, al recreerii şi al desprinderii de cotidian. Într-un cadru solemn, a fost intonat Imnul Naţional al României, actorului Florin Coşuleţ revenindu-i misiunea prezentării textelor blagiene referitoare la Marea Unire.

La Alba-Iulia, sebeşenii s-au alăturat mult aşteptatului „Marş al Centenarului”, proiectat de organizatori încă de la începutul anului, care a reunit câteva mii de români.

Însoţitoare de nădejde au fost însemnele tricolore, purtate fie sub formă de cocarde şi insigne, fie steguleţe şi steaguri (unele vechi de un secol, purtate la 1 Decembrie 1918). Nu a lipsit nici steagul purtat de delegaţia Sebeşului; în mulţimea de steaguri, a fost doar unul dintre multe altele, însă pentru sebeşeni a reprezentat un simbol. Pregătit cu multă atenţie de autorităţile locale ale Sebeşului, confecţionat dintr-o ţesătură nobilă, împodobit cu tot ceea ce oraşul nostru are mai bun, acesta a fost purtat cu mândrie la Alba-Iulia, urmând ca la începutul anului 2019, în cadrul unui ceremonial, să fie depus, spre păstrare, în Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

La sfârşitul unei zile binecuvântate, atmosfera şi emoţiile încercate, proximitatea Sălii Unirii, a Monumentului Unirii, sfinţit cu această ocazie, cu siguranţă vor rămâne veşnic întipărite în amintirile tuturor participanţilor, făcându-i, peste ani şi ani, să mărturisească: „Am fost şi eu la Alba-Iulia!”.

 

 

 

Redacția ProAlba
Despre Redacția ProAlba 24184 Articles
Contact: office@proalba.ro | 0740.430.128

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*